در میان بی‌شمار تکنیک‌ و روش‌ آزمایشگاهی که در حوزه‌‌های گوناگون دانشی و فناورانه مورد استفاده قرار می‌گیرد، الکتروفورز یکی از روش‌های پرکاربرد در پژوهش‌های زیستی است.

به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، پژوهشگران و متخصصانی که در حوزه زیست‌ فناوری و سلولی و مولکولی فعالیت دارند، حتما با روش الکتروفورز آشنایی دارند و از این تکنیک برای به نتیجه رساندن تحقیقات و آنالیزهایشان بهره برده‌اند.

 

الکتروفورز یک تکنیک آزمایشگاهی است که برای جداسازی مولکول‌های DNA ،RNA و پروتئین به تفکیک بار الکتریک هریک، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش آزمایشگاهی، با استفاده از جریان الکتریکی مولکول‌ها به حرکت در می‌آیند و از طریق ژل جداسازی می‌‌شوند. داخل ژل که ژل الکتروفورز نامیده می‌شود، منافذی وجود دارد که مانند یک فیلتر یا صافی، مولکول‌های کوچک‌تر و بزرگ‌تر را از یکدیگر تفکیک می‌کند.

 

از آن‌جایی‌که مولکول‌های کوچک‌تر با سرعتی بیش‌تر از مولکول‌های بزرگ حرکت می‌کنند، بنابراین یک جداسازی میان بخش مولکول‌های بزرگ‌تر و کوچک‌تر صورت می‌گیرد. در این روش آزمایشگاهی، از محفظه‌ای که در یک سر آن بار مثبت و سر دیگر آن بار الکتریکی منفی قرار دارد، استفاده می‌شود.

 

الکتروفورز چگونه به توسعه پژوهش‌های زیستی کمک می‌کند

 

در واقع آزمایشگاه‌های تخصصی در حوزه زیست‌ شناسی و سلولی و مولکولی این فرآیند را در دو شکل افقی یا عمودی انجام می‌دهند. نام ژل آگارز و ژل آکریل برای فعالان حوزه آزمایش‌های الکتروفورز شناخته شده است و از این دو نوع ژل بسته به نوع عمودی یا افقی بودن آزمایش، استفاده می‌شود. ماهیت ژل‌ها به گونه‌ای است که از ژل آگارز برای آزمایش‌های افقی و از ژل آکریل آمید برای سیستم عمودی استفاده می‌شود.

 

این روش آزمایشگاهی، برای اولین بار در سال 1807 توسط استادان روسی، پیتر ایوانویچ اسراخوف و فردیناند فردریک روز در دانشگاه مسکو استفاده شد و مشاهده کردند که استفاده از یک جریان ثابت الکتریکی باعث حرکت ذرات رس در آب می‌شود. این یافته مبنایی برای تکنیک های تحلیلی است که در شیمی برای جداسازی مولکول ها استفاده می شود.

 

این روش آزمایشگاهی، یکی از نیازهای مهم برای انجام پژوهش‎ های زیستی و مولکولی است و بر همین اساس، مجموعه‌های آزمایشگاهی که بتوانند این خدمات را با کیفیت و دقتی بالا انجام دهند، از اهمیت بالایی برخوردار هستند. شبکه آزمایشگاهی فناور‌ی‌های راهبردی با شبکه‌ سازی و جذب برترین و توانمندترین آزمایشگاه‌های فعال در این حوزه، زمینه را برای توسعه پژوهش‌ها، تولید محصولات و پیشبرد مطالعات دانشگاهی و تحقیقاتی فراهم کرده است. 

 

کلمات کلیدی : شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی,الکتروفورز,زیست فناوری,معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

ارسال نظر

پاسخ به نظــر بازگشت به حالت عادی ثبت نظر

نـــام
ایمیل
نظر شما
کارکترهایی که در تصویر می بینید را وارد نمایید. (حساس به حروف کوچک و بزرگ)